A faeszterga házilag is elkészíthető eszköz

A faeszterga házilag is elkészíthető eszköz

2022-10-26 Off Írta: seditor

A famegmunkálás nem csupán gyönyörű hivatás, de hobbinak sem utolsó, hiszen amellett, hogy kikapcsolja a munkában megfáradt elmét, gyönyörű dolgokat alkothatunk. Ugyanakkor, a kezdeti sikerélményekhez elengedhetetlen rendelkezni az alapvető eszközökkel, de szerencsére ezekből kezdetben nem kell sok és például a faeszterga házilag is könnyedén elkészíthető.

A szükséges beruházás persze nagyban függ attól, pontosan milyen munkálatokat szeretnénk majd végezni, ám mindenképpen úgy érdemes gondolkodni, hogy egy gyalugép, körfűrész és minőségi kéziszerszámok biztosan kellenek. Kisebb javításokhoz, pótlásokhoz a faeszterga házilag legyártott változata is tökéletesen megfelel, ugyanakkor barkácsáruházakban profi és persze ipari felhasználásra is alkalmas gépet vásárolhatunk, az igényeinknek megfelelően. Ajánlatos lehet elsőként inkább a faeszterga házilag elkészített változatával próbálkozni.

Sokan ugyanis inkább a nagyobb volumenű munkákban lelik örömüket és az aprólékos, finom megoldást kívánó feladatokat inkább kerülik. Ez teljes mértékben érthető, hiszen a cél, hogy jól érezzük magunkat, miközben ténykedünk. Ha nem használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket, akkor felesleges egy méregdrága modellt választanunk és bőven elegendő a faeszterga házilag összerakott változata. Eleinte egyébként is érdemes inkább egyszerű feladatokkal tapasztalatot szerezni.

Célkeresztben a különféle egyedi barkács ötletek

Szerencsére, ma már barkács ötletek ezrei érhetőek el az interneten, méghozzá részletes útmutatóval, így aztán lépésről-lépésre haladhatunk. Amikor már kellő mennyiségű gyakorlatot szereztünk, akkor az otthonunkban körülnézve is barkács ötletek tucatjaira bukkanhatunk, hiszen nincs az a lakás, ahol ne lenne mit kijavítani vagy felújítani.

A legfontosabb, hogy kitartóak legyünk és egyetlen pillanatra se felejtsük el, miszerint a famegmunkálás külön szakma, így aztán nem leszünk profik egyik-napról a másikra. Rengeteg tapasztalatra lesz szükségünk ahhoz, hogy igazán szép eredményeket érjünk el, ám ha megfontoltan választunk a barkács ötletek közül, akkor folyamatosan tudunk majd haladni.

Sokan elkövetik azt a hibát, miszerint már pár hét elteltével, a tudásukat bőven meghaladó projektbe fognak, az ilyenkor átélt kudarcok azonban egy életre elvehetik a kedvet. Haladjunk tehát fokozatosan, a barkács ötletek közül mindig a szakértelmünknek megfelelő erősségű feladatot válasszunk, így lesz garantált az állandó fejlődésünk. Amennyiben így cselekszünk, örömünket leljük majd a famegmunkálásban, egy hobbi esetén pedig ez a legfontosabb tényező.

A bútorfestés vintage új külsőt kölcsönöz a régi tárgyaknak

Amint sikerült otthonra beszerezni a megfelelő felszereléseket, közöttük a házilag elkészített faesztergát is, akkor már tényleg semmi akadálya nincs annak, hogy a bennünk szunnyadó barkács ötletek egyszer csak kitörjenek és elkezdjenek saját életre kelni. Nagyon konstruktív dolog, amikor önmegvalósítunk és megtanulunk a fával dolgozni, ami az egyik legcsodálatosabb anyag.

A bútorfestés vintage hatás érdekében pedig az a befejező művelet, ami felteszi a pontot a végeredményre. Ha még nem érezzük magunkat maximálisan késznek ahhoz, hogy a megfelelő alapanyagokból teljesen új szekrényt vagy asztalt állítsunk elő, akkor sincs semmi baj.

Haladjunk lépésenként! Az első menetben, a már kész konstrukciókat renoválgassuk, amivel sok tapasztalatot szerezhetünk, a felépítések megismerése területén! Minden háztartásban akad olyan szekrény vagy szék, amelyikre ráfér egy kis javítgatás. Ehhez pedig a házilag készült esztergapadot is bevethetjük. A bútorfestés vintage pedig általában az utolsó lépések közé tartozik, amivel csodás külsőbe öltöztethetjük a különféle elemeket.

A bútorfestés vintage lépéseit mindig tartsuk be!

Adott tehát a felújítandó bútor, amit már sikerült „meggyógyítani”. A megereszkedett polcokat kitámasztva, a letört fogantyúkat visszaszerelve máris jobban mutat a szekrény. Már csak az évek során lepattogzott festéket és az esetenként gyermekek által ráragasztott matricákat kell nyomtalanul eltüntetni. A bútorfestés vintage előtt, a csiszolás az, amire megéri kellő hangsúlyt helyezni.

Ez fogja megadni azt az alapot, amire a festék remekül tapad. Milyen anyaggal dolgozzunk? A természetes alapanyagú és vizes bázisú összetevő kifejezetten kellemes hatást kínál. A tejfesték elnevezés ne tévesszen meg senkit, mert nemcsak fehér, hanem számos egyéb színben elérhető, így mindig a már meglévő stílushoz igazodhatunk. A bútorfestés vintage színvilágait tekintve, a világosabb hatás az, ami gyakran dominált.

Érdemes tehát a púder, zöld, élénk kék és persze a fehér árnyalatokat kombinálni. A képzeletünket bátran engedjük szabadjára! A felületet tehát alaposan csiszoljuk, majd portalanítsuk! Az alapozót sem érdemes kihagyni, majd jöhet legalább 2 réteg festék. A száradás után még kicsit finoman csiszolhatunk és egy lakréteggel zárjuk a sort.

A bútorfestés vintage a régies hatás kialakítása

A vintage stílus leginkább a 70-es, 80-as évek előtt volt divatban, de újból a reneszánszát éli. Kimondottan ehhez tartozik a kicsit kopottas hatás, amire nem kell évtizedeket várni, mert könnyen előállítható. A bútorfestés vintage ezen módszere pontosan úgy kezdődik, amint azt már említettük. Csiszolás, alapozás, majd egy sötét színt, általában barnát vagy szürkét vigyünk fel először.

Amint ez megszáradt következhet a világosabb, például krémszín felkenése. A trükk itt következik. Ne hagyjuk ezt teljesen megszáradni, hanem még előtte egy szivaccsal távolítsunk el annyit, hogy az alsó rész megjelenjen helyenként. Ezzel érhető el a vágyott kopottas hatás. A lakkozással pedig fixálni lehet ezt az állapotot, tehát a bútorfestés vintage utolsó lépésben ezt se hagyjuk ki!