A fekélyes láb megkeserítheti a mindennapokat

A fekélyes láb megkeserítheti a mindennapokat

2023-01-07 Off Írta: seditor

A betegség leginkább szembetűnő tünetei a nehezen gyógyuló nyílt sebek a végtagokon. A fekélyes láb kialakulásának esélye az életkor előrehaladásával nő. Ezen kívül, kiváltó ok lehet a rossz vérkeringés, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a dohányzás és a különböző fertőzések. A fájdalom enyhítéséhez, a fertőzés megelőzéséhez és a sebek növekedésének megakadályozásához elengedhetetlen az orvosi kezelés. Amennyiben az érintett részekből genny folyik, akkor valószínűleg már elfertőződtek a sebek.

Ebben az esetben a szakorvos antibiotikumokat ír fel. A fekélyes láb duzzanatának enyhítésére általában kompressziós harisnyát alkalmaznak. A gyulladáscsökkentő krémek és a gyógynövények is sokat segíthetnek. Kiemelt fontosságú, hogy soha ne alkalmazzon alternatív módszereket a hagyományos kezelés helyett, orvosi beleegyezés nélkül! A speciális kötések használata szintén előnyös, hiszen hozzájárulnak az elhalt szövetek eltávolításához. Az elvékonyodott bőr erősítése rendkívül fontos a fekélyes láb megelőzésének érdekében.

A cukorbetegség jelei jól körülírhatóak

A tünetek között szerepel a szomjúság, a zsibbadó végtagok, a hirtelen fogyás, valamint a hosszú ideig gyógyuló sebek. A cukorbetegség jelei egyénenként változhatnak. A hibásan működő folyamatok következtében, a szervezet nem képes tökéletesen hasznosítani a bevitt energiát, emiatt megnövekedhet az éhségérzet és folyamatos fáradtság léphet fel. A szemek is rendkívül érzékenyek a magas vércukorszintre.

Ha állandóan nagy az említett szint, akkor a szemlencse megduzzadhat, az alakja deformálódhat, ebből kifolyólag pedig homályos látás alakulhat ki. A cukorbetegség jelei közé sorolható a száraz, repedezett bőr. Ez annak tudható be, hogy a fokozott vizelés és szomjúság miatt a szervezet jelentős mennyiségű folyadékot veszít. A bőr a rugalmasságát részben a víznek köszönheti, így hamar kiszárad. Az ingerlékenység is utalhat a problémára, mivel az alacsony energiaszint és a folyamatos éhségérzet idegessé teszi az embereket. A cukorbetegség jelei közül, ha bármelyiket tapasztalja, akkor mihamarabb keresse fel a háziorvosát!