A fruktóz érzékenység gyermekeknél is előfordulhat

A fruktóz érzékenység gyermekeknél is előfordulhat

2022-12-27 Off Írta: seditor

Az egyik egyre gyakrabban diagnosztizált betegség, mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében, a gyümölcscukor felszívódásának zavara. Ez az állapot hasi fájdalmat okozhat. A probléma okai számos területen keresendőek. Jelenleg a fruktóz érzékenység néven emlegetett betegség egyetlen kezelési módja a diéta. Sok szülő teszi fel a kérdést, hogy miért van a gyermekének fruktóz érzékenysége? Egészséges embereknél a fruktóz a vékonybélben szívódik fel. A gyümölcscukor felszívódását a bélből az úgynevezett GLUT5 transzporter és más cukrok, például glükóz vagy galaktóz jelenléte egyaránt befolyásolja.

Ha a GLUT5 transzporter nem működik megfelelően, a fruktóz a bél másik részébe, a vastagbélbe kerül. Ez olyan tüneteket eredményez, mint a puffadás, a hasi fájdalmak, a hasmenés vagy a hasi görcsök. A helyes diagnózis felállítása hatalmas jelentőséggel bír. Elméletileg a szülők megkönnyebbülnek az egyértelmű diagnózis hallatán, de aztán jön a rémület. Ha a gyermekem fruktóz érzékenységben szenved, akkor mi következik?

A következő lépés az étrend fruktóz tartalmának a gyermek által tolerált adagra való csökkentése és olyan termékek használata, amelyekben a glükóz/fruktóz aránya minimum 1:1. A glükóz jelenléte ugyanis javítja a fruktóz felszívódását, tudhatjuk meg bővebben a pollenindex.hu weboldalon. A kezdeti szakaszban, azaz 2-6 hétig a gyermek étrendjében a fruktózt minimális szintre kell csökkenteni. Ezen szakasz után, ha csak a gyümölcscukor felszívódásának zavaráról van szó, a gyermeknek sokkal jobban kell éreznie magát.

Ha ez a helyzet, akkor tovább lehet lépni, azaz fokozatosan bővíthetjük az étrendet és ellenőrizhetjük a gyermek egyéni tűrőképességét. Érdemes kerülni az olyan gyümölcsöket, mint az alma, a sárgabarack, a szőlő, a mangó, a körte vagy a görögdinnye. A szilva, a mandarin, a kivi, az ananász, a málna vagy az eper például jobban tolerálható, persze erről bővebben is olvashatunk. A hőkezelés csökkenti a gyümölcs cukortartalmát. A termékek fruktóz tartalma függ az érettségtől is.