A konyhakert pontos megtervezése

A konyhakert pontos megtervezése

2022-08-16 Off Írta: seditor

Napjainkban egyre többen döntenek az otthoni zöldségtermesztés mellett. Egy családi konyhakert létrehozása valóban nem bonyolult dolog. Nagyon fontos azonban, hogy jól legyen megtervezve, hiszen egy átgondolt kert egész évben ellátja a háztartást friss alapanyagokal. Az ízélményen túl, fontos tudni, hogy a jó minőségű földben termesztett növényeknek sokkal magasabb a vitamintartalmuk, így az immunrendszerünket is jobban támogatják.

A megfelelő hely kiválasztása után, a táptalaj megfelelő előkészítése következik, ami a föld fellazításából és szükség esetén a trágyázásból áll. Ezután jöhet a konyhakert palántázása vagy a veteményezése. Fontos a cseperedő növényeknek a víz- és tápanyag utánpótlás is.

A konyhakert gyommentesítése érdekébe használjunk mulcsot. A ligetünk csodás kiegészítői a madarak, akiknek megfelelő lakhelyet is kialakíthatunk. Ilyen menedék lehet nekik a C típusú odú, amit mi magunk is elkészíthetünk. Természetesen létezik A és B változat is belőle. A fent említett opciónak azonban a legnagyobb a berepülő nyílása, így sok madárfajnak képes otthont biztosítani.

Szabadtéri elhelyezése attól függ, milyen repülő élőlénynek szeretnénk lakóhelyet teremteni. Ha a talaj közelébe akarjuk a házikót helyezni, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy a különböző ragadozók ne férhessenek hozzá a bent tanyázó madárkához. A dobozka ezek alapján otthon is elkészíthető, nyílása az aljától minimum 20 centiméterre legyen és csaknem a tetejéig érhet. Ez a C típusú odú lakhelyet adhat vörösbegynek vagy ökörszemnek egész évben.