A tölgyfahordóban érlelt whisky

A tölgyfahordóban érlelt whisky

2022-10-03 Off Írta: seditor

A gabona erjesztésével és lepárlásával készülő égetett szesz a világ minden táján ismert és kedvelt ital. Hogyan és hol készül a whisky? Készülhet árpából, kukoricából, rozsból búzából. A cefrék összetétele vegyes, bármely alapanyagból készült whisky lehet minőségi. Nincsenek általános fajtái, a lepárlás és érlelés módjai is eltérhetnek.

Lepárlás során a kellemetlen szagú és ízű kozmaolajoktól szabadulnak meg. Az amerikai változatokat utólag szűrik, míg a kanadaiak lepárló oszlopokkal dolgoznak. Földrajzilag kategorizálva a legelterjedtebb típusok az ír, skót, amerikai, kanadai és japán változatok, de a világ szinte minden pontján foglalkoznak a készítésével, például Svédországban is.

A minőségi whisky tölgyfahordóban érlelt, ami kókuszdió aromát kölcsönöz a nedűnek. Bourbon fajták csak tiszta, még nem használt tölgyfahordóban készülnek, talán emiatt van a Bourbon italoknak egyfajta presztízse. Fontos tudni, hogy az Európai Unió országaiban csak a legalább 3 évig érlelt gabonapárlatok számítanak whiskynek. Ez a jogszabály.