Hatékonyan véd a vékonylazúr

Hatékonyan véd a vékonylazúr

2019-08-13 Off Írta: admin

A fa kétségkívül remek építőanyag, magas esztétikai előnnyel, amit bel- és kültéri tárgyak készítésére egyaránt használnak. Ezek minőségének megőrzése érdekében, a vékonylazúr garantálja a megfelelő védelmet. A fából készült kerítések, kerti bútorok vagy pavilonok számos légköri tényezőnek, gombának és káros rovaroknak vannak kitéve.

A nedvességtől, az ultraibolya sugaraktól és a kártevőktől való hatékony védelmet impregnálásnak nevezik. Ennek szerepe a falak alapozásához hasonlítható, mielőtt lefestenénk azokat. A vékonylazúr mélyen behatol a fába, védve azt kívülről és belülről, valamint meggátolja a gomba és a penész megjelenését.

Tehát a fa hosszú távú védelmének és esztétikai szempontjai hangsúlyozásának egyszerű módja az impregnáló festés. Ezt önállóan is elvégezhetjük, megemlékezve a megfelelő előkészítési munkálatokról és az egyes munkafázisok pontos végrehajtásáról. A vékonylazúrral történő festés előtt, a felületnek száraznak és szennyeződésektől mentesnek kell lennie. Ha szennyeződések vagy zsíros foltok vannak az alapon, azokat benzinnel kell lemosni és megszárítani.

A sima felület megkönnyíti az impregnálószer felvitelét és kihozza a fa rétegeinek mintázatát. A simításához a legjobb csiszolópapírt használni. A papír szemcseméretét az alap egyenetlenségeinek mértékétől függően kell megválasztani. Jó megoldás a vékonylazúr felvitele előtt a tárgy lecsiszolása, ami a fa színének egységét biztosítja. Ne felejtse el gondosan eltávolítani a csiszolás során keletkezett port sem!