Milyen előnyökkel jár, ha a csípőprotézis beültetés izomátvágás nélkül történik?

Milyen előnyökkel jár, ha a csípőprotézis beültetés izomátvágás nélkül történik?

2021-10-02 Off Írta: seditor

A csípőműtétek során alapvetően három irányból közelíthetjük meg az érintett ízületet. A csípőprotézis beültetés történhet oldalsó, hátsó és elülső feltárásból is. Műtéttechnikailag az elülső feltárás, tehát az izomátvágás nélküli technika a legnehezebb. Milyen előnyei vannak az izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetésnek?

Ennek az eljárásnak számos előnye van. Többek között a gyorsabb és eredményesebb gyógyulás lehetősége, és az, hogy lényegesen kevesebb fájdalommal és vérzéssel jár a páciensek számára. Nézzük, milyen különbségek vannak a hagyományos, évtizedek óta alkalmazott eljárások és az izomátvágás nélküli műtétek között!

A csípőízület egy mélyen elhelyezkedő és izmokkal rendkívül gazdagon körülvett terület, amelynek a megközelítése a legkönnyebben oldalról lehetséges. Rendkívül jó rálátást és könnyebb hozzáférhetőséget biztosít a sebésznek ez a módszer, ugyanakkor ahhoz, hogy ez megtörténjen, izmokat és inakat kell átvágni.

Ez a pácienseknek azt jelenti, hogy a műtét után maradandó izomgyengeség és sántítás maradhat vissza, illetve a beavatkozás során nagyobb a vérveszteség, illetve a fájdalom. Adott esetben még vérátömlesztésre is szükség lehet, a ficam esélye 2-6%.

Ezzel ellentétben, a minimálisan invazív eljárásnak számító, elülső feltárásból, izomátvágás nélkül végrehajtott csípőműtét lehetővé teszi, hogy az izmok a műtét után is teljes mértékben terhelhetők legyenek. A páciensek nagy része már néhány nappal a műtét után segédeszköz használata nélkül is képes járni, illetve autót vezetni.

Továbbá, nincs szükség korlátozásokra sem, mint a hagyományos eljárásoknál, illetve egy stabilabb új csípőt kapnak a páciensek, amelynek a ficamodási esélye mindössze 0,5%. Tehát, ha össze kellene foglalni az előnyöket, akkor az első és legfontosabb, hogy nem sérülnek az izmok és az inak. Egy kíméletes technikáról beszélünk, ami sokkal kisebb fájdalommal és vérzéssel jár, gyorsabb, eredményesebb rehabilitációt tesz lehetővé.

A páciensek jellemzően 0-3 nap alatt elhagyják a kórházat és otthon akár oldalt is fekhetnek, mert nincsenek korlátozások. A ficam esélye mindössze 0,5%, és a műtétet követően nem marad vissza sántítás, illetve fájdalom. Ha Ön is ilyen csípőprotézist szeretne, kérjen időpontot Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialistához itt!