A borókabogyó és a gin története

A borókabogyó és a gin története

2022-08-28 Off Írta: seditor

A borókabogyó egyre ismertebb növényféle, amit a boltok polcain legfőképp gyógyteakeverékekben találunk meg. Bogyóját fűszerként is hasznosítják, de például az ismert ital alapanyaga is a gin, hiszen az ízében többnyire a boróka dominál.

Több változata létezik. A desztillált gin szeszbe áztatott boróka és fűszerek lepárlásával készül, amit cukorral és ízanyagokkal gazdagítanak. A kevert típusokat aromákkal látják el. Alkoholtartalma minimum 37,5%.

Önmagában vagy koktélokban egyaránt fogyasztják. Magyarországon az egyik legkedveltebb koktél a gin tonikkal, ami tulajdonképpen ősidők óta ismert. A malária ellen védekeztek a brit gyarmatokon ezzel a nedűvel és szénsavas vízzel elkevert kinin vegyületével. A kinin a tonik keserű alapanyaga.

Népszerű koktélja a vermutos Bronx és a vodkás-tequilás TGV is. A népszerű nedű túlélte a szesztilalmat és a válságot, ma pedig többféle márkából válogathatunk. Leginkább keresettek a Gordon’s, a Bombay Sapphire és a Hendricks. Hazai márkák közül megtalálható az Agárdi és a Tokaji kínálatában.