A Calvados a világhírű francia borpárlat

A Calvados a világhírű francia borpárlat

2023-02-18 Off Írta: seditor

Az almabor készítés már évezredek óta elterjedt felhasználási módja eme gyümölcsnek a világ minden táján, de igazán jó minőségű párlatot csak néhány évtizede sikerült létrehozni. A franciák által világhírűvé emelkedett Calvados születési helye az 1954-ben megalapított Chateu de Breuil lepárló, amelyet azóta már számtalan új követett, hogy legyen, ahol eme tökéletes nedűt előállítsák.

A Calvados sikerének titkát a franciák óriási borkészítő tudásán kívül, a tökéletes háttér is magyarázza, ahonnan az alapanyag származik. A híres italhoz a normandiai vidékről származó Calva Dorsa névre keresztelt alma fajtát használják, ami csak és kizárólag ebben az almapárlatban kap helyet.

A savanykás, kissé fanyar ízvilág és az erőteljes savasság kombinációjából születő tökéletes párlat, a Calvados, eredetvédett italként csakis ebben a régióban készült termékek lehet. Az ital íze alapvetően tehát a felhasznált alapanyagtól, de nagymértékben a pincemesterek által használt nagymúltú receptúráktól, keverési sajátosságoktól és arányoktól függ.