A kerékpár lánc tisztítás egyszerű feladat

A kerékpár lánc tisztítás egyszerű feladat

2022-04-26 Off Írta: seditor

Mivel a kerékpárok hajtásrendszere nyitott, ezért fontos a rendszeres tisztítás. A kerékpár lánc tisztítás nem bonyolult dolog, ha rendszeresen sor kerül rá. Viszont azt a bicikli láncot, amit hónapokon, esetleg éveken át nem takarítottak meg soha, sűrű használat mellett, már nem lesz olyan egyszerű tisztává varázsolni. Sokan beérik annyival, hogy a kerékpár lánc tisztítás helyett mindig újra kenik, ha elkezd kattogni, zörögni, recsegni.

Ez viszont csak látszatmegoldás és általában többet árt, mint használ. Az elhasználódott, láncra tapadt kenőanyag összeszedi a port és homokszemet, ezek elkezdik koptatni a fém alkatrészeket. Kopik a fogaskoszorú, a lánctányér és természetesen a lánc. Ebben az esetben sem lehetetlen a kerékpár lánc tisztítás a megfelelő tisztítószerek segítségével.

Amint tudjuk, a WD-40 csodákra képes, de a kerékpáros szaküzletekben kifejezetten erre a célra kapható tisztítószerek is megtalálhatóak. Emellett nem lesz másra szükség csak egy rongyra, ha pedig nagyon alaposak akarunk lenni, akkor egy kefére. A tisztításhoz kerüljük a durva oldószereket. A festékhígító hatékony, de nagyon kiszárítja a láncot.

Ha marad belőle a láncszemek között a tisztítás után, akkor az ledobhatja a frissen felvitt olajat. Nem lesz elég alapos a kenés, ami felgyorsítja a kopást. Nem kell mindig leszerelni és teljesen átmosni a láncot a rendszeres kerékpár lánc tisztítás alkalmával. Elég olykor alaposan áttörölni egy tisztítószeres ronggyal, majd megolajozni. Nem kell nagyon sok olaj, mert a felesleg csak kicsapódik a vázra, felnire vagy a ruhánkra tekerés közben.