A decentralizált hővisszanyerős szellőztető rövid bemutatása

A decentralizált hővisszanyerős szellőztető rövid bemutatása

2019-09-05 Off Írta: admin

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek megannyi komponensből épülnek fel. Ott van például a légcsatorna hálózat, ami az elhasznált levegőt az épület vizes helyiségeiből gyorsan, hatékonyan el tudja szívni. Természetesen, valahogyan a friss levegőt is a szobákba kell juttatni.

Erre is egy speciális légcsatorna kialakítása szükséges. Azonban az nem mindegy, hogy a hálózat hogyan kerül kialakításra. Teljesen egyértelmű, hogy lakóépületek esetén a légcsatornáktól a zajmentes működést és a karbantartás mentesen elérhető tökéletes higiéniát várják el a lakók.

Habár az első megoldható, az utóbbi érdekében, 5 évente legalább, elengedhetetlen a tisztítás. A műanyag légcsatorna bizonyul az egyik legjobbnak ilyen tekintetben, mert az ellenálló és karbantartása, takarítása is egyszerű. Bátran választható még a kör keresztmetszetű műanyag légcsatorna rendszer, amelyik idomok nélkül kerül telepítésre.

Lakóépületeknél egyértelműen beválik a HDPE, azaz a nagy molekulasűrűségű polietilén anyagból készülő műanyag hajlékony csőrendszer. Ez a decentralizált hővisszanyerős szellőztető egyik legfőbb eleme. Miért annyira népszerűek manapság ezek? Az efféle rendszereket a szakemberek igazán egyszerűen és gyorsan tudják telepíteni.

Ezek a gépek minden esetben a lakás külső határoló falába vannak építve és a legfontosabb feladatuk az, hogy két vagy több helyiség hővisszanyerős szellőztetését megoldják. Két fajta decentralizált hővisszanyerős szellőztető terjedt el nem csupán Magyarországon, de más országokban is.

Az egyik a kerámiabetétes, egy ventilátoros szellőztető. Ezt a fajta decentralizált hővisszanyerős szellőztetőt párban kell telepíteni, és egymással váltott üzemben fognak dolgozni. Amíg az egyik friss levegőt juttat a lakásba, addig a másik az elhasznált levegőt szívja el.

Nagyjából másfél percig tart egy üzemmód, amit követően már jön is a másik. Az efféle decentralizált hővisszanyerős szellőztető esetében akár több masina összehangolt működtetése is megoldható. A hővisszanyerés a kerámiabetét segítségével megy végbe. Az ilyen gépekben általában kisebb méretű axiál ventilátorok találhatóak meg.