A hagyományos vagy a napelemes közvilágítás ár kedvezőbb?

A hagyományos vagy a napelemes közvilágítás ár kedvezőbb?

2024-04-01 Off Írta: seditor

Az önkormányzatok igyekeznek olyan utcai világítást biztosítani, ami hatékony, olcsó és környezetbarát. A fotovoltaikus rendszerek segítségével megvalósult projekt nemcsak azért egyre népszerűbb választás az utcák, közterek, parkok megvilágítására, mert az EU szorgalmazza a környezetbarát energia hasznosítását, hanem amiatt is, mivel a napelemes közvilágítás ár jóval alacsonyabb, mint a villamosenergiával működtethető változat.

Az AM TECHNIK Kft. által kínált napelemes kandeláberek egymás után nyerik a vonatkozó pályázatokat, hiszen a megújuló energiát felhasználó közvilágítás a jövő megoldása, ami már a jelenben is alkalmazható. A napelemes közvilágítás gazdaságos, energiatakarékos és praktikus módszer a közterek fénnyel való ellátására.

A költséghatékony jellege mellett, ez a típusú megoldás hatékonyan védi a természetet, mivel nem igényel hálózati elektromos energiát, ezért a működtetése nem jár költséggel. A napelemes közvilágítás igen praktikus is, hiszen automatikusan működésbe lép sötétedéskor. A kiépítése egyszerű és könnyű, így bárhol felállítható.

LED és napelemes közvilágítás – nyerő kombináció!

A napelemes lámpa fényerőssége a használatától függ. A dekoratív kandeláberek általában csak alacsony fényerőt igényelnek. Lágy fényben fürdetik a területet. A mozgásérzékelővel ellátott termékeknek a sötét sarkokat kell megvilágítaniuk, a botlásveszély minimalizálása érdekében. Ebben az esetben erősebb fénysugárra van szükség.

Mielőtt valaki egyik vagy másik modell mellett döntene, érdemes napelemes közvilágítás ár összehasonlítást végeznie. Valószínűleg nagy árkülönbségeket fog észlelni az azonos típusú lámpák esetében. Ezek általában az anyagminőséggel, az időjárásállósággal vagy az akkumulátor teljesítményével függnek össze.

Egyre több LED-et építenek be a napelemes lámpákba. Ez 8-12 órás világítási időtartamot tesz lehetővé. A LED-lámpák nagyon robusztusak és hosszabb élettartamúak, ami akár 100 000 órát is elérhet. De ügyelni kell arra, hogy a napelemes lámpa közvetlen közelében ne legyen más fényforrás. Ez zavarná az érzékelőt és a kandeláber csak enyhén vagy egyáltalán nem világítana. Ezért a napelemes lámpákat soha nem szabad túl közel elhelyezni egymáshoz.

Napelemes közvilágítás sötét időben is

Gyakran feltételezik, hogy a napelemes közvilágítás csak nyáron működik, amikor bőségesen süt a Nap, esetleg a déli régiókban, ahol több a napsütés. Ez azonban egyáltalán nem így van. Ősszel vagy télen is működnek, ha jó minőségű, vízálló és időjárásálló lámpákat választ. Az utak szolár lámpákkal történő megvilágítása azért jó ötlet, mert minél korábban sötétedik, annál hamarabb borul sötétségbe a terület. Jó ötlet fényt vinni az éjszakába.

A mai napenergia technológiák még felhős vagy esős időben is képesek fényt befogni. A napelemek hatékonysága az akkumulátor minőségétől függ. Ezért érdemes a termék címkéjét megnézni, hogy pontos információkat kapjon a kiválasztott világítás összetevőiről.

Garantáltan megtérül a napelemes közvilágítás ár!

Mivel a Nap energiáját hasznosító lámpa viszonylag új technológiai termék, a mérnöki költségek és a kezdeti napelemes közvilágítás ár általában magas. Fontos mindenkinek megérteni, hogy egyetlen lámpa költsége többszöröse a normál közvilágításénak. A napelemes kandeláber nem fogyaszt áramot és a karbantartási költségek is nagyon alacsonyak, tehát ez a beruházás mindenképpen megtérül.

A szolár kandeláber a világítást szükséges költségből jelentős pénzmegtakarítási tényezővé alakítja át. A kültéri világítási megoldások folyamatosan fejlődő választékát úgy tervezték, hogy a legkülönbözőbb környezetekben, az autópályáktól és a parkolóktól kezdve, a kerékpárutakon át az utak minden típusáig, minimalizálják a teljes üzemeltetési költséget.

Összességében, a napelemes közvilágítás ár megfizetésével kímélhetőek az energiaforrások és csökkenthetőek az áramköltségek. A hosszú távú költségszámítások azt mutatják, hogy a napelemes közvilágítás előnyei felülmúlják a hagyományos utcai fények előnyeit. Bízzunk abban, hogy a jövőben a napelemes közvilágítás használata egyre elterjedtebbé válik és ideális világítási rendszer lesz a nagyvárosok és falvak lakóinak!