A fuga tisztítása természetes szerekkel

A fuga tisztítása természetes szerekkel

2023-01-31 Off Írta: seditor

A fürdőszobai csempe vagy a konyhapadlót borító járólap tisztításánál lényegesen nagyobb kihívást jelent a besárgult, elkoszolódott vagy éppen penészes fugák újjávarázsolása. A fuga tisztítása rendkívül aprólékos és időigényes művelet, aminek az elvégzésében segítségünkre lehetnek olyan házi praktikák, amelyek nemcsak a pénztárcánkat kímélik, de környezetvédelmi szempontból is abszolút előnyösnek mondhatók.

Az ecet az egyik legkedveltebb háztartási célokra is használható szer, amely amellett, hogy kiváló fertőtlenítő, jelentős vízkőoldó és gombaölő hatással is bír. Hígítatlan formában ajánlott a fugára kenni. 15 perc hatóidő után, alaposan át kell mosni a felületet tiszta vízzel, és a fuga tisztítása ezennek kész is.

Ha a fuga tisztítása ezzel a módszerrel elsőre nem lesz tökéletes, akár meg is lehet ismételni a műveletet. Színes fugákon kerülni kell az ecetes tisztítást, mert az ecet kifakíthatja, kifehérítheti a fugát. A szódabikarbóna és a citromsav is közkedvelt természetes tisztítószer, amellyel hasonló sikereket érhetünk el.

Penész ellen házilag rendkívül hatásos az ecet

A penész megjelenése a lakásban amellett, hogy rendkívül sok bosszúsággal jár, az egészségünkre is nagyon káros hatással lehet. Éppen ezért a legfontosabb feladat a megelőzés, amelyhez tudni kell, hogy mitől alakul ki a penészesedés. Rosszul szellőző, nyirkos, párás helységek esetében előbb utóbb megjelennek a sarkokban, falak mentén vagy bútorok mögött a makacs penészfoltok.

Amennyiben nem teszünk ellene, a levegőben szálló penészspórák komoly légúti és allergiás megbetegedéseket okozhatnak. Penész ellen házilag használhatunk olyan természetes szereket, amelyek amellett, hogy óvják a környezetet, olcsó és hatékony megoldást jelenthetnek.

Az ecet köztudott univerzális tisztító, fertőtlenítő és gombaölő hatású szer, amely kiválóan használható a penész ellen házilag. Próbálkozhatunk még a teafaolaj baktérium- és gombaölő hatásával, amelyet töményen vagy vizes oldatban kenhetünk a felületre. A penész eltűntetése után figyelmet kell fordítani a későbbi penészesedés megakadályozására.