A rágalmazás fogalmának tisztázása

A rágalmazás fogalmának tisztázása

2020-05-11 Off Írta: admin

A mindennapi életben előfordulnak kényes szituációk, konfliktusok, amikor az ember hajlamos meggondolatlan dolgokat mondani, vagy gondolkodás helyett, azonnal cselekszik. De mit is lehet tenni akkor, ha Önt vagy rokonát rágalmazás elkövetésével vádolják?

Akkor esünk bele a rágalmazás csapdájába, ha tanúk jelenlétében, egy adott személy becsületének csorbítására alkalmas tényt állítunk. Egy igen szemléletes és egyszerű példa, ha valakit például lopással vádolunk mások előtt annak ellenére, hogy nem bizonyosodtunk meg 100%-osan arról, hogy a lopást valóban ő követte el.

Ezzel rágalmazást követünk el, amelynek következtében könnyedén a bíróság előtt találhatjuk magunkat. De még ha pontosan tudjuk is, hogy valóban az adott személy követte el a lopást, akkor sem híresztelhetjük szét, mert ezzel a cselekedetünkkel, ugyanúgy a fent említett hibába esünk.

Fontos tehát tisztában lenni az alapvető fogalmakkal, amelyek segítenek eligazodni a rágalmazás témájának útvesztőjében. Ha Önt hasonló bűntettel vádolják, vagy éppen ezért szeretne feljelenteni valakit, akkor a Vidákovics & Partners Ügyvédi iroda büntetőjogra szakosodott ügyvédei készséggel állnak a rendelkezésére. A témával kapcsolatos további fogalmakat és leírásokat megtalálja a weboldalunkon.