Árufuvarozási vállalkozás létrehozása az EU-ban

Árufuvarozási vállalkozás létrehozása az EU-ban

2020-09-09 Off Írta: admin

Az EU teljes területét lefedő nemzetközi fuvarozási cégek alapítását hivatalos eljárások sora előzi meg. Mai cikkünkben erről fogunk beszámolni. 

Annak ellenére, hogy az EU-ban folytatható közúti áruszállítás törvényes státuszának megszerzése kezdetben a fiatal vállalkozók kedvét szegheti, e tevékenységi terület számos lehetőséget is tartogat. 

Egy közúti fuvarozó vállalkozás létrehozása (bármilyen más újonnan létrehozott céghez hasonlóan) a cégbejegyzéssel kezdődik. Miután ez az első lépés sikerrel zárult, következik a működéshez szükséges engedélyek megszerzése.

 1. Fuvarozási vállalkozás létrehozása az EU-ban: Egy fuvarozási menedzser (fuvarszervező) alkalmazása

  A hatályos jogszabályoknak megfelelően, a szállítmányozó társaságnak egy vagy több személyt kell megbíznia a munkamenet felügyeletével. A vállalkozáson belül ezek az alkalmazottak a fuvarszervező funkciót töltik be.

  A fuvarszervező az a törvényesen kinevezett személy, aki folyamatosan és ténylegesen koordinálja az újonnan létrehozott cég egész közúti fuvarozási tevékenységét az ország határain belül és kívül.

  Ahhoz, hogy valaki fuvarszervező lehessen, szükséges a Szakképzési bizonyítvány megszerzése, mely kimondottan az illető cég közúti szállítási tevékenységére vonatkozik. Ezt a bizonyítványt az illetékes szakhatóság állítja ki, megszerzésének előfeltétele a sikeres vizsgatétel, és a fuvarozási cég létrehozásához kötelezően megszerzendő.

 2. Fuvarozási vállalkozás létrehozása az EU-ban: Az árufuvarozási tanúsítványok megszerzése

  A járművezetői csapat a nemzetközi fuvarozási cégek legfontosabb erőforrásai. A tevékenység végzéséhez az újonnan létrehozott fuvarozási vállalkozás járművezetőinek Árufuvarozási tanúsítvánnyal kell rendelkezniük.

  Ahogy a fuvarszervezőknek is a szakképzési bizonyítvány megszerzéséhez, úgy a járművezetők esetében is, a fuvarozási tanúsítvány megszerzésének előfeltétele a sikeres vizsgatétel. A vizsga, mely elméleti és gyakorlati feladatokból áll, a következő témaköröket öleli fel: mechanika, balesetmegelőzés, társadalmi szabályozások, árufuvarozási szabályozások, rakodási szabályok.

 3. Fuvarozási vállalkozás létrehozása az EU-ban: A céges fuvarozási engedély megszerzése

  Az Európai Unió térségében létrehozandó fuvarozási vállalkozás alapításának utolsó lépése: a fuvarozási engedély megszerzése. Az engedélyt nem természetes személyeknek, hanem jogi személyek részére állítják ki, és megszerzésének előfeltétele, hogy a vállalat fuvarszervezője rendelkezzen a szakképesítési bizonyítvánnyal. Ezen kívül, a fuvarozási engedély megszerzéséhez az alábbi dokumentumok is szükségesek:

  • A fuvarszervező kinevezési határozata, amelynek tartalmaznia kell azt, hogy a vállalkozáson belül ezt a funkciót egy bizonyos személy tölti be, akinek hatáskörébe tartozik a vállalat mint jogi személy teljes fuvarozási folyamatának irányítása. 

   

  • A fuvarozási vállalkozás nyilvántartásba vételi bizonyítványa; 

   

  • A vállalkozás alapító okirata; 

   

  • Egyéb dokumentumok.

  Az Európai Unió területén végzett áruszállításról szóló további hasznos tudnivalókért látogass el a következő oldalra.