Hatékony fűtésvezérlés a Grundfos Alpha keringető szivattyú jóvoltából

Hatékony fűtésvezérlés a Grundfos Alpha keringető szivattyú jóvoltából

2022-03-19 Off Írta: seditor

A lakások fűtése szempontjából, manapság már sokkal nagyobb igények vannak, mint voltak sok évtizeddel ezelőtt. Hol van már az, amikor elég volt legfeljebb 1-2 helyiséget fűteni? Miért nem felel meg ez a gyakorlat ma is? A válasz egyszerű. A modern kor megjelenésével, az emberek egyre több időt töltenek el zárt terekben. Az élettér tehát ide korlátozódik, ezért teljesen jogos az igény a megfelelő hőmérséklet biztosítására. Ebben tud segítséget nyújtani a Grundfos Alpha keringető szivattyú.

A fűtésrendszerek alapvetően alakultak át. Már nem cserépkályhával történik a helyiségek felmelegítése, hanem központi rendszereken keresztül. Ilyen formában, van egy nagyteljesítményű kazán, ami általában kívül található egy független épületben. Itt történik a hőtermelés, majd kiépített csővezetéken keresztül jut el a meleg víz a fűtőtestekbe. A folyadék áramoltatásáról pedig a Grundfos Alpha keringető szivattyú gondoskodik. A Grundfos márkának azonban van más termékkategóriája is, ami szintén megér egy rövid ismertetőt.

Biztosan beválik a kivételes Grundfos keringető szivattyú!

A Grundfos név hallatán sokan egyből a megbízható, UPS vagy Up sorozatú szivattyúkra gondolnak. Érthető is, hogy sokan a márka nevét ezekkel a termékekkel azonosítják, hiszen a Grundfos keringető szivattyú Magyarországon évek óta bizonyítja a tartósságát, a magas teljesítményét és hatékonyságát.

Mivel ennek is több típusa van, a hozzá nem értő személyek gyakran azzal a kérdéssel fordulnak a szakemberekhez, hogy melyiket érdemes választani? A Grundfos keringető szivattyú lehet menetes vagy karimás csatlakoztatású is, amiknek a névleges átmérője 1 és DN 40 között mozog. A háztartásokban elsősorban az UPS 25 típusokkal lehet találkozni.

Mire is képes egy ilyen modell? A szállítási teljesítmény elérheti akár a 170 liter/percet, ami egyet jelent 11 m3/h-val. Az emelőmagasság sem okoz csalódást, hiszen akár 1,2 bar-ig is terjedhet, 12 méterig. Nyilvánvalóan a többi Grundfos keringető szivattyú is megbízható, igazán ellenálló és kiválóan beválik, ha meleg vizes fűtés keringetéséről van szó.

A produktumok nyugodtan használhatók háztartási és ipari fűtés rendszerekhez, kazánokhoz. Arra viszont figyelni kell, hogy a közeg hőfoka -25 Celsius-fok és 110 Celsius-fok között legyen. Rövidebb üzem esetén szóba jöhet még a 130 Celsius-fok is. A szivattyúház kiviteltől függően öntöttvas, rozsdamentes acél vagy sárgaréz alapanyagból készül. Mindezek mellett pedig nézzük meg, hogy pontosan mit tud nyújtani a Grundfos Alpha keringető szivattyú!

A Grundfos Alpha keringető szivattyú élen jár az energiatakarékosságban

A Grundfos Alpha keringető szivattyú kimondottan úgy lett megtervezve, hogy minden ízében támogassa az energiatakarékosságot. Ennek megfelelően szabályozott és állandó fordulatszámú üzemmódban dolgozik. Az elődeihez képest, akár 50 %-os energia megtakarításra képes. Egy régóta működő fűtési rendszer esetében megéri elgondolkodni az esetleges cserén, mert a befektetés 1-2 szezon alatt megtérülhet. A Grundfos Alpha keringető szivattyú kapott egy jól leolvasható LED kijelzőt, ami folyamatosan mutatja az aktuális teljesítményét.

A nagyobb teljesítményű kazánokhoz, valamint az alapvetően kisebb hőfokon üzemelő padlófűtéshez ugyanúgy ideális döntésnek minősül. A szivattyú járókereke kompozit PES anyagból készül, ami garancia a hosszú élettartamra. Ami pedig a szivattyúházat illeti, az típustól függően lehet öntvény vagy éppen rozsdamentes acél. Grundfos Alpha keringető szivattyú tengelye és csapágyai kerámiából lettek előalítva, amit nem kell félteni a rozsdásodástól.

A Grundfos Alpha keringető szivattyú további jellemzői

Mivel a Grundfos Alpha keringető szivattyú garantáltan hosszú élettartammal rendelkezik, így érdemes elég komoly figyelmet szentelni a pontos beépítésre. Ugyanis ezt követően, sok éven keresztül, karbantartástól mentesen fogja ellátni a feladatát. A kezelhetősége nagyon egyszerű, amit bárki elsajátíthat minimális gyakorlással. A csendes üzemmód szintén biztosított, így az sem jelent gondot, ha a lakótérhez közel található a Grundfos Alpha keringető szivattyú.

Beépített termikus védelemmel vértezték fel a készítők és automatikus éjszakai üzemmódra is beállítható. Egy valóban forradalmi technikai újításról van szó, amivel bármelyik háztartás csak nyerhet. A Grundfos Alpha keringető szivattyú feje kompatibilis minden korábbi UP pompatípussal, ezért a csere biztosan nem jelenthet majd problémát. Nem kérdés, hogy megéri-e a befektetés, főként egy új fűtésrendszer építésekor. A szivattyúk területén viszont érdemes lehet túlnézni a fűtési kiviteleken, mert vannak egyéb típusok, amik olykor jól jöhetnek a háztartás körül.

Mikor válik be az ásott kút szivattyú?

Nem csupán a keringető szivattyúk mellett lehet dönteni. Amikor például ásott kutakról van szó, akkor értelemszerűen jobb eredményeket produkál az ásott kút szivattyú. Persze sokaknak ez egyértelműnek tűnik, de még mindig vannak olyanok, akik nem így vélik és rossz döntést hoznak.

Rengetegen küszködnek azzal a szivattyúzás világában is, hogy könnyen, egy-egy mondat alapján döntenek és kihagyják a szakembert a megfelelő szivattyú kiválasztásából. Az ásott kút szivattyú esetében pedig ez sok kellemetlen meglepetéssel járhat. Mit kell tudni ennek a telepítéséről? Sokak nagy örömére az ásott kút szivattyú beépítése egyáltalán nem egy bonyolult feladat. De, aki nem akar hibázni, jól teszi, ha ellenőrzi a kút talpmélységét.