Lassan kelt fel a Buick Le Sabre csillaga

Lassan kelt fel a Buick Le Sabre csillaga

2023-04-03 Off Írta: seditor

A legtöbb autóra úgy tekintünk, mint hagyományos szállítóeszközre, ami elvisz bennünket az egyik helyről a másikra. Nem szabad azonban megfeledkezni róla, hogy némelyik típusnak, amilyen a Buick Le Sabre is, valóságos történelmi darabok. Ez a négykerekű csodajárgány, 1951-től megközelítőleg 2005-ig uralta a tengerentúli piacot, egyértelműen megérdemli az elismerést. Sokkal több volt a kezdeti időkben, mint egy szimpla jármű.

Valóságos ikonná vált az utakon, hiszen egyedi formavilágot kapott, amit legfőképpen a repülés ihletett meg. Manapság ugyanúgy futurisztikusan festenek az eredeti darabok, amik a prototípus születése bő 8 év elteltével 1959-ben gurultak le tömegével a gyártószalagról. A Buick Le Sabre olyan örökre szóló darab, amit még ma is sokan megcsodálnak, ha néha felbukkan valamerre.

Tarolt a piacon a Buick Riviera

Természetesen a General Motors, ami összesen 115 éves múltra tekint vissza, rendre alkotott újabb modelleket, a vásárlók nagy örömére. A Buick Riviera második generációja 1966-ban jelent meg sajátos vonalvezetéssel, 7 literes V8 motorral, brutálisan sok lóerővel és nagy motornyomatékkal.

Erre azért volt szükség, mivel a 2 tonnás karosszériát nem csak lagymatag módon kellett mozgatni, hanem lehetőleg minél gyorsabban előre vinni. Ezek a masszív vázak magas szintű kényelmet és komoly biztonságot adtak az utasoknak. A Buick Riviera 1968-ban alaposan megváltozott, miközben a kedvelt jegyek megmaradtak. A hirtelen eladott 50 000 példány rekordokat döntögetett, ami egyértelművé tette a térhódítását.

A Ford Thunderbird megnyerte a vásárlók szívét

A Ford Thunderbird története a II. világháborúig megy vissza, amikor az európai frontról hazatérő katonák néhány olasz gyártmányú autót vittek haza magukkal, mivel azok sokkal másabb vonalat képviseltek, mint a megszokott amerikai gyártmányok. A nagy dimenziók miatt, a méretre esett a hangsúly és elveszett emiatt a kecsesség a küllemből.

A Ford Thunderbird azonban visszahozta ezt a divatba. Az évek múlásával rendre jelentek meg az újabb, valamivel többet mutató és letisztult formavilággal bíró modellek, ezáltal a vásárlók igényeit igyekeztek kiszolgálni. A befogadóképessége is rendre bővült, ugyanis a kezdeti 2 üléses kivitelek 4-re bővültek, de igény volt az 5 személyes változatokra ugyanúgy.

Valódi ikonná válta Ford Galaxie

A Ford osztatlan sikernek örvendett, amiben nagy szerepe volt annak, hogy sorra hozta ki az újabb autótípusokat. A Ford Galaxie gyártása majdnem 2 évtizedet ölelt fel. 1959 és 1974 között tarolt ez a modell, ami eljutott egészen Brazíliáig. Főként családi autónak számított, amit a nagy méret és a masszív karosszéria tudott biztosítani.

Ennél azért több volt, mivel megjelent a versenypályákon, ezzel beírva magát a történelembe. A NASCAR futamokon debütált és sorra rótta a köröket. Ennek nyomán, a gyártó kihozta a limitált szériás 7.0 literes motorral szerelt 425 lóerő leadására képes típusokat, kifejezetten könnyített karosszériával. A Ford Galaxie a mai napig megdobogtatja az izomautók kedvelőinek szívét.