Miért szükséges a cirkulációs szivattyú a fűtési rendszerbe

Miért szükséges a cirkulációs szivattyú a fűtési rendszerbe

2023-02-07 Off Írta: seditor

A kazán által felmelegített víz a csővezetékeken keresztül jut el a radiátorokba, a kézmosó csapba, a fürdőkádba vagy éppen a törölköző szárítóba. Cirkulációs szivattyú nélkül a csap elzárása után a fel nem használt meleg víz ottmarad a csövekben, majd kihűl. Amikor újra megengedjük a csapot, először a hideg vizet kell kiengednünk, amivel jelentős vízpazarlást érünk el.

A cirkulációs szivattyú azonban folyamatosan keringeti a forró vizet a kazán és a fűtőtestek között, így mindig megfelelő hőmérsékleten jut el a radiátorokhoz vagy a csapba. A cirkulációs szivattyú használatával tehát, hosszútávon jelentős energiát takaríthatunk meg.

Egyes típusoknál van lehetőség arra, hogy optimalizáljuk a hőfokot, így mindig a beállított hőmérsékletű víz áll rendelkezésre, ezáltal is csökkentve az energiapazarlást. A megfelelő méretű keringető szivattyú kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni, ugyanis nem szerencsés sem túl-, sem pedig alul méretezni a berendezést. Egy padlófűtéses lakásban ugyanis nagyságrendekkel nagyobb szivattyúra lehet szükség, mint egy villannyal fűtött ingatlanban.