Vajon pontosan milyen a jó futócipő?

Vajon pontosan milyen a jó futócipő?

2022-12-11 Off Írta: seditor

A futócipők általában két kategóriába sorolhatóak, terepre és az aszfaltra való típusok léteznek. Vásárlás előtt mégis felmerül a kérdés, miszerint milyen a jó futócipő? Nos, ez mindenkinek más, hiszen a lábállástól függ. Ez alatt azt kell érteni, hogy az átgördülés fázisában a boka milyen mértékben dől befelé. Tehát az, hogy milyen a jó futócipő, javarészt ettől függ.

3 fajta lábállás létezik, a pronálás, vagyis befelé dőlés; a supinálás, ami kifelé dőlés; a neutrális lábállás, ami a normál pronálást jelenti. Ezeket feltétlenül figyelembe kell venned a futócipő kiválasztásakor. Lényeges, hogy futás közben a lábfejed miként mozog, merre dől a talajfogástól kezdve, a gördítésen keresztül az ellépésig. Ez alapján tudod, hogy számodra milyen a jó futócipő.

Sokat segítenek a futás edzéstervek

Sokan úgy gondolják, hogy fölöslegesek a tervek, mert egyedül is meg tudják csinálni az edzéseket, viszont a legtöbbször már az első alkalom után szertefoszlik a magabiztosság. A futás edzéstervek célja, hogy szisztematikusan irányítható legyen az aktivitás. Ennek köszönhetően, a sportoló fizikailag és mentálisan optimálisan fejlődik.

Terv nélkül a legtöbben euforikusan kezdenek bele és hamar elveszítik a vágyat a testmozgásra. A futás edzéstervek megteremtik az egyensúlyt a terhelés és a pihenés között, így megelőzhetőek a sérülések és elérhető a fejlődés. Ezek a tervek azoknak is sokat használnak, akik már régóta sportolnak. Az interneten megtalálhatóak kezdőknek kidolgozott futás edzéstervek, amelyek rengeteget segítenek nekik abban, hogy elkezdjék az állóképességi sportokat.